П`ятниця, 29.03.2024, 01:52
Вітаю Вас Гість | RSS

Професійно-технічне училище №11 м. Нововолинська

Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 201
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Грудень » 23 » Предметний тиждень як засіб розвитку зацікавленості та активізації творчого потенціалу
10:18
Предметний тиждень як засіб розвитку зацікавленості та активізації творчого потенціалу

З метою удосконалення професійної майстерності педагогічних працівників, збагачення їхнього педагогічного досвіду в листопаді  у нашому  училищі відбувся тиждень професії «Кухар, кондитер», в рамках якого проведено заходи,    спрямовані на розвиток творчості учнів, поглиблення та поширення їх знань з професійної підготовки та використано регіональний компонент.                   Досвід показує, що рушійною  силою будь-якої позаурочної роботи з учнями визначено зацікавленість. Засобом розвитку зацікавленості й активізації творчого потенціалу  є якісно підготовлені та на високому професійному рівні проведені позаурочні заходи з професійним спрямуванням.

Тиждень розпочався з бінарного заходу «Смачна Волинь», який провели викладач спецпреметів Остяк С.В. та майстер виробничого навчання Кришталь Л.А.  Учні за допомогою педагогів провели дослідницьку роботу  щодо асортименту страв волинських регіонів, посуду та інвентарю, який використовувався для їх подачі. Презентовані   страви за старинними рецептами  відобразили  традиційне меню волинян.

Продовжила тиждень викладач Гончарова С.Г., яка провела урок-презентацію «Святковий хліб поліського краю».   Під час заходу  педагог акцентувала увагу на тому,  що  українці – спрадавна хліборобський народ, відтак і традиційна українська культура ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх районах  Волині в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів.  А на свята випікали короваї, тому на захід була запрошена відома коровайниця, учасниця багатьох конкурсів  Кондратюк М.В., яка  поділилася власним досвідом випікання короваю. 

Наступного дня майстер виробничого навчання Загороднова Л.А. провела майстер-клас по виготовленню  сучасних кондитерських борошняних виробів, які  випікають на Волині. Учні презентували навчальний проект,  через який ознайомили із сучасним устаткуванням, інвентарем та виробами   кондитерської фабрики  м. Луцька.

Естафету тижня  перехопила  майстер в/н Новосад С.О., яка ознайомила з  рецептурами  приготування страв волинської кухні «Від минулого до сьогодення»та продемонструвала презентацію про традиційні страви різних регіонів Волині: вареники, галушки, гречаники, сочники, шуліки, потапці,  млинці, і обрядові – лежень, мандрики, паски, гуски, шишки. Наголосила,що доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олії, рідше – м’ясо. Майстер звернула увагу на те, що у щоденному побуті м’ясо використовували переважно у вигляді сала та смальцю, а ковбаси й інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише святкового дня.

У перший день Пилипівського(Різдв’яного) посту Монець В.І. -  майстер в/н ознайомила із пісними стравами, цінністю їх у харчуванні людини, а учні  приготували та пригостили ними  присутніх. Під час заходу були представлені  презентації : «Пісне меню», «Пісні страви святої вечері» та інші.

Проведені заходи продемонстрували учням, що багато страв волинської кухні набули регіональної символіки, яка визначалась насамперед через усвідомлення окремих страв як своєрідного коду національної культури, вписаних в систему етнічної історії Волині.

Переглядів: 2284 | Додав: ptu | Рейтинг: 0.0/0
Вхід на сайт
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031